ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ”

«Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα» , Thomas Gordon, Εκδόσεις Μάρτης,

είναι ένα βιβλίο που αξίζει να μοιραστώ μια ανάρτηση. Σχεδόν πριν 1 χρόνο, διάβασα το βιβλίο αλλά έκανα και κάτι περαιτέρω που θα σας εξηγήσω μέσα από μια ιστορία.

Πριν καιρό λοιπόν χρειάστηκε να παρακολουθήσω ένα τεχνικό σεμινάριο που αφορούσε την εκπαίδευσή μου για τη δουλειά. Μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα λοιπόν μαζί με τους συμμαθητές μας, μας περίμενε ένας κύριος. Ήταν ο εκπαιδευτής μας που σε κέρδιζε με την πρώτη ματιά. Κυρίως για το ύφος του και το κύρος που εξέπεμπε. Όταν άρχισε την παρουσίαση του σεμιναρίου, καταλάβαινες το πόσο καλλιεργημένος άνθρωπος ήταν. Συνυπολόγισε σε αυτό λοιπόν, και το βαρύ βιογραφικό του που μετρούσε πτυχία, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και η λίστα συνεχιζόταν.

Αυτός ο κύριος λοιπόν σε μια χαλαρή συζήτηση που είχαμε με την ομάδα, μας αναφέρει με πολύ σοβαρό ύφος που έδειχνε απόλυτη σιγουριά, ότι αν χρειαζόταν να διαλέξει ένα σεμινάριο από όλα αυτά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια αυτό θα ήταν ένα!

Ένα σεμινάριο που δεν υπήρχε στο βιογραφικό του. Ανέμενα λοιπόν και εγώ με αγωνία με το στυλό ανά χείρας για το να σημειώσω. Θα ήταν κάποιο φοβερό ίσως πάνω στο management, ή την στατιστική, ή στην οικονομετρία, ή στο digital marketing ;
Όμως, το σεμινάριο αυτό δεν ήταν άλλο από το σεμινάριο του Αποτελεσματικού Γονέα.
Tο οποίο έχει χτιστεί εξ ολοκλήρου πάνω στο βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα». Αναρωτήθηκα φυσικά μέσα μου, αφού άφησα πρώτα το στυλό κάτω, αν είναι κάποιο αστείο. Ευθύς αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω τι ήταν αυτό το τόσο σημαντικό βιβλίο όπου πάνω σε αυτό υπάρχει και ολόκληρο σεμινάριο.

Έτσι, λοιπόν στην αναζήτησή μου βρήκα και διάβασα το βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα», βρήκα και παρακολούθησα το σεμινάριο.

Έχοντας λοιπόν αυτήν την εμπειρία θεωρώ ότι ο τρόπος προσέγγισης που παρουσιάζεται μέσα στο βιβλίο Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα για τα θέματα επίλυσης καθημερινών απαιτητικών καταστάσεων με τα ανθρωπάκια μας θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία από το Δημοτικό.

Οι πρακτικές του δεν βρίσκουν μόνο εφαρμογή στις σχέσεις σου με το παιδί. Βρίσκουν επιπλέον εφαρμογή και στις σχέσεις σου με τον σύντροφο, τον συνάδερφο, τον αδερφό. Δεν βασίζεται απλά στην ενσυναίσθηση αλλά σε πολλά πολλά περισσότερα.

Να περιμένεις να διαβάσεις πρακτικές του πως να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι έτοιμος/η για κάτι τέτοιο.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ_1

Θα φύγεις από στερεότυπα που κουβαλάμε επειδή εμείς μεγαλώσαμε διαφορετικά αλλά και πως να διαχειρίζεσαι καταστάσεις και συναισθήματα με τα ανθρωπάκια σου με στόχο να τα κάνεις αυτόνομα και δυνατά.


Διάβασε επίσης εδώ την παρουσίαση του βιβλίου “Τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής” της Λουκία Δημητρίου, εκδόσεις Πεδίο.


Παρακάτω αναλύω τι θα μάθεις μέσα από το βιβλίο Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα:

  1. Αρχικά, θα μάθεις τα πιο κοινά εμπόδια της επικοινωνίας (όπως είναι οι συμβουλές, οι εντολές, το κήρυγμα, οι ταμπέλες κά.) που έχουν περάσει στο αίμα μας (κάτι που μου το επιβεβαίωσε η εμπειρία μου μέσα από το role playing στο σεμινάριο με τους έτερους συμμετέχοντες).
  2. Έπειτα, το πως να εστιάζεις και να επικοινωνείς τα ευάλωτα συναισθήματα (όπως είναι η εξάντληση, το άγχος, η ανησυχία, η αγωνία, η πίεση κ.ά.) έναντι των επιθετικών (όπως είναι ο εκνευρισμός, ο θυμός, η οργή) που είναι η κορυφή του παγόβουνου.
  3. Εν συνεχεία, χρήσιμες πρακτικές στο πως να βρίσκεις λύσεις με το παιδί σου από κοινού ακόμη και στην νηπιακή φάση της ζωής του με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή του.
  4. Επιπλέον, θα μάθεις τον τρόπο με τον οποίο θα ξεχωρίζεις αν μια απαιτητική κατάσταση που μπορεί να βιώνεις σπίτι σου είναι ένα πρόβλημα που βιώνεις εσύ και όχι το παιδί σου ή όντως είναι ένα πρόβλημα που βιώνει το παιδί σου ή είναι κάτι διαφορετικό και θα βρίσκεις τον τρόπο να το λύνεις.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ_2

Θα μάθεις όμως ακόμη περισσότερα έχοντας ως κύριο  άξονα, το πως να χτίσεις ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά σου. Η δική μου εμπειρία από την ανάγνωση κλείνει με θετικό πρόσημο.


Πατώντας εδώ θα μεταφερθείς στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων Μάρτης και στην παρουσίαση του βιβλίου


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ_THOMAS GORDON_ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ_tel

Ολοκληρώνοντας αυτήν την ανάρτηση, θέλω να σου θυμίσω ότι, το εν λόγω blog

το ξεκίνησα με αφορμή να χαρίσω χαμόγελα έστω και σε έναν γονέα που βιώνει την απαιτητική και συνάμα γοητευτική πραγματικότητα της γονεϊκότητας.

Εφόσον, λοιπόν η παραπάνω εμπειρία για εμένα ήταν ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθειά μου

  • να γίνω καλύτερη μητέρα και
  • μου χάρισε έναν ακόμη λόγο να χαμογελώ και
  • να σκέφτομαι θετικά είχα την ανάγκη να την μοιραστώ μαζί σου.
THE SMILEY MOM_LOGO

Leave a Reply