ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΕΙΣ (ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ);

Εργάζομαι 14+ χρόνια στο χώρο του marketing. Μπορεί λοιπόν κάποιος λογιστής με μηδενική εμπειρία στον κλάδο του marketing να μου πει πως να ελέγξω τη δουλειά μου;

Δουλεύεις ως χειριστής κλαρκ. Μπορώ άραγε να σου πω πως να χειριστείς το μηχάνημα μην έχοντας μπει ποτέ σε τέτοιο;

Δουλεύει ως γιατρός σε νοσοκομείο με συγκεκριμένη ειδικότητα. Μπορεί το google και το facebook να σου δώσουν πτυχίο, ειδικότητα, εμπειρία και την ίαση στο πρόβλημά σου; Αναρωτιέμαι.

Το monitor που βλέπεις στην φωτογραφία φιλοξενείτε στην αίθουσα αναμονής ΜΕΘ δημοσίου νοσοκομείο στην Αττική. Είναι οι ενδείξεις που βλέπουν οι ενταντικολόγοι για 9 διασωληνομένους, πιθανότατα όλοι τους σε καταστολή, δηλαδή σε βαθιά αναισθησία, λόγω προβλημάτων που τους δημιούργησε ο covid.

Αν μπορείς να καταλάβεις κάποιες από τις ενδείξεις που βλέπεις εκεί θέλω να ρωτήσω εσένα – και απευθύνομαι σε εσένα που με πολύ μεγάλη ευκολία για κάποιο πρόβλημά σου απευθύνεσαι σε fb ομάδες, σε ιστορία που άκουσες στο φαρμακείο από ένα γνωστό γνωστού του φαρμακοποιού – ξέρεις:

Τι φάρμακα να δώσεις σε αυτούς τους διασωληνωμένους;

Πως να ρυθμίσεις το οξυγόνο τους;

Πότε να τους γυρίσεις μπρούμυτα;

Τι πρέπει να κάνεις μόλις πέσει η πίεση;

Να διαβάσεις τις αιμοδυναμικές ενδείξεις;

Πότε πρέπει να τους ξυπνήσεις;

Τι πρέπει να κάνεις μόλις και αν κάνουν ταχύπνοια;

Να διαβάσεις την αξονική τους;

Αν δεν τα ξέρεις όλα αυτά τότε δεν είσαι γιατρός. Έτσι, λοιπόν εσύ που δεν είσαι γιατρός πιστεύεις ότι θα γίνεις μόλις διαβάσεις 5 άρθρα αμφιβόλου προελεύσεως στο google και 3 προφίλ στο fb, σου έχω νέα:

Μπορώ τώρα κιόλας από την άνεση της καρέκλας μου να δημιουργήσω ένα προφίλ στο fb αναφέροντας ότι είμαι απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Harvard με ειδικότητα 5+ χρόνια στο John Hopkins της Αμερικής και να σου πω εγώ με ευκολία τι φάρμακα πρέπει να πάρεις, τι είναι σωστό και τι λάθος και πως να πράξεις στο πρόβλημά σου.

Συνεχίζω λοιπόν να αναρωτιέμαι, αν το ιατρικό θέμα αφορούσε το ίδιο σου το παιδί τι θα έκανες; Θα ρωτούσες το google και το facebook ή το γιατρό;.

Αν η απάντησή σου ήταν θετική στο 1ο μέρος τότε σταμάτα να διαβάζεις αυτήν την ανάρτηση τώρα καθώς δεν σε αφορά και δεν χρειάζεται να επισκεφθείς ξανά τούτο εδώ το blog, γιατί μαζί σου δυστυχώς δεν έχω να ανταλλάξω καμία άποψη.

Αν όμως για μια στιγμή έχεις μια αμφιβολία,

σκέψου τι μπορείς να ελέγχεις στη ζωή σου

και πως να πάρεις τη σωστή απόφαση για εσένα, για το παιδί σου, για κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο.

Το μόνο λοιπόν που μπορείς να ελέγξεις στη ζωή σου αγαπημένε μου αναγνώστη

είναι το τώρα, το παρόν και τίποτε άλλο.

Όχι το αν, όχι το μπορεί, όχι το κι αν, όχι το πριν, όχι το τότε.

Είναι απλά το τώρα.

Με τα δεδομένα που έχεις τώρα, στο παρόν.

Πολύ συχνά αγωνιούμε αν κάτι θα πάει καλά, πως θα χειριστούμε μια κατάσταση αν κάνουμε την μια ενέργεια χωρίς καν να ξέρουμε το αποτέλεσμά της, αναρωτιόμαστε αν δεν είχαμε πάρει εκείνη την απόφαση για εκείνο το θέμα πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα, να ήταν διαφορετικά.

Όμως σου έχω νέα, εκτός κι αν ξέρεις να προβλέπεις το μέλλον με κάποια μαντική ικανότητα, κάθε δεδομένη στιγμή παίρνεις την καλύτερη δυνατή απόφαση που μπορείς να πάρεις με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή, με το πλαίσιο στήριξης που έχεις τη δεδομένη στιγμή, με τη διαύγεια που έχεις εκείνη τη στιγμή. Πίστεψέ με είναι η καλύτερη δυνατή απόφαση που μπορείς να πάρεις και με αυτή μπορείς να πορευτείς.

Σημαντικό λοιπόν, είναι όταν προσπαθείς να πάρεις μια απόφαση, οι πηγές που θα πρέπει να αντλήσεις τα δεδομένα σου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες, αξιόπιστες και έγκυρες.

Ξέρεις το internet δεν είναι μόνο τα social media. Υπήρχε πολύ πριν το STTIFY (snapchat, tik-tok, twitter, instagram, facebook, youtube). Το internet έχει μεγάλη δύναμη για να σε φέρει σε επαφή με αξιόπιστες πηγές. Αυτή είναι κιόλας η ομορφιά του. Αξιοποίησέ την λοιπόν προς όφελος σου και όχι εναντίον σου.

Μπορεί να ξέρω να διαβάζω έναν ισολογισμό αλλά αυτό δεν με κάνει λογιστή.

Μπορεί να ξέρω να διαβάζω κάποιες από τις ενδείξεις αυτού του monitor αλλά αυτό δεν με κάνει γιατρό.

Κλείνοντας μια συμβουλή, μην χρειαστεί τα παθήματά σου να γίνουν μαθήματα. Μπορείς να το προλάβεις. Αυτό σημαίνει εξέλιξη ξέρεις. Όμως μάθε να αξιοποιείς σωστά αυτά που σου δίνονται και όχι να δαιμονοποιείς πράγματα και καταστάσεις.

Μια φιλική υπενθύμιση, αν έφτασες μέχρι εδώ:

το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι το παρόν, το εδώ και τώρα.

Μπορείς να διαβάσεις εδώ το άρθρο μου για το αν τελικά πρέπει να λέμε μπράβο στα παιδιά.

THE SMILEY MOM_LOGO

2 Comments

 1. Just Electra

  28/03/2022 at 1:21 pm

  Επίσης, δεν μπορούμε ποτέ να δώσουμε απάντηση στην ερώτηση “τι θα γινόταν αν…”.
  Ξέρεις, όλο αυτό μου θυμίζει λίγο την ταινία Sliding Doors. Μόνο που εμείς δεν πρωταγωνιστούμε σε ταινία για να μπορούμε να δούμε ποιά η έκβαση της ζωής μας αναλόγως των επιλογών μας.
  Τραβάς το δρόμο που έχεις διαλέξει και σε κάποιες περιπτώσεις, καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να τον αλλάξεις.
  Γι’αυτό είναι σημαντικό να είσαι όσο γίνεται σίγουρος ότι οι αποφάσεις που παίρνεις είναι οι σωστές ή οι λιγότερο λάθος.
  Και για να ισχύει αυτό, τα βάζεις κάτω, τα σταθμίζεις αλλά ζητάς και τη γνώμη του ειδικού. Όπως λες, δεν θα ρωτήσω τον μηχανικό αυτοκινήτων τι πρέπει να κάνω για να φτιάξω ένα κέικ ούτε τον ζαχαροπλάστη για να φτιάξω το αυτοκίνητό μου.
  Βέβαια, και είναι ένα άλλο θέμα εδώ, πρέπει και ο “ειδικός” να είναι σε θέση να απαντήσει υπεύθυνα και έντιμα.
  Γιατί όπως λες, υπάρχει πολλή λάθος πληροφόρηση και παραπληροφόρηση και όταν αυτά συνδυάζονται και με διχογνωμίες, εκεί κάπου το χάνει ο κόσμος.
  Αυτό το κοτέιλ έπαιξε δυστυχώς πολύ τα τελευταία χρόνια…
  Αλεξάνδρα μου, αυτό το ποστ θα προτιμούσα να μην είχε συλληφθεί σαν έμπνευση, αλλά εφόσον υπήρξε ο σπόρος μέσα σου, χαίρομαι που το μοιράστηκες.
  Τα φιλιά μου,
  Ηλέκτρα 💜

  1. thesmileymom

   28/03/2022 at 1:42 pm

   Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Σε ευχαριστώ και για τη σκέψη σου.

Leave a Reply