ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Τελικά πως πιστεύετε πως πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας για τα μικρά αλλά και μεγάλα κατορθώματά τους;

Η δική μας εμπειρία αναφορικά με την επιβράβευση της μικρής μας ήταν ένα καλό μάθημα για να μάθω σημαντικά πράγματα και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

Ως νέα μαμά που δεν θέλω να χαλάω καρδιές όταν το ανθρωπάκι μας πετύχαινε από κάτι απλό μέχρι κάτι σύνθετο ή καινούργιο την επιβράβευα συνεχώς με ένα δυνατό, χαμογελαστό, ΜΠΡΑΒΟ! Μια μέρα λοιπόν η μικρή μετά από μια χορευτική της φιγούρα γυρνάει με χαρά και μου λέει “…Μαμά πες μου Μπράβο”. Και αυτή η ζήτηση συνεχιζόταν κατά καιρούς.

Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε αρκετά και αμέσως άρχισα να αναρωτιέμαι πως πρέπει να χειριστώ αυτήν την κατάσταση.

Κατέληξα λοιπόν, μέσα από συζητήσεις και αρκετό ψάξιμο σε βιβλιογραφία, να συμφωνήσω με την άποψη ότι η συνεχής επιβράβευση των παιδιών ακόμη και για τα απλά πράγματα δεν είναι και τόσο εποικοδομητική, όσο φανταζόμαστε. Τα παιδιά είναι μικροί εξερευνητές που προσπαθούν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για την ζωή αλλά και να την ανακαλύψουν. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσουν να καταφέρουν πολλά.Κάποιες φορές θα τα καταφέρουν καλύτερα και κάποιες άλλες θα χρειαστεί να προσπαθήσουν περισσότερο. Μέσα από όλη αυτό το ταξίδι εξερεύνησης και περιπέτειας, κρύβεται μια μαγική λέξη…. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά να αντιληφθούν ότι:

 • μέσα από την προσπάθεια πετυχαίνουν πράγματα.
 • μέσα από την προσπάθεια γίνονται καλύτεροι και εξελίσσονται.

 

Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβεί αν τους καλλιεργηθεί από μικρά ότι είναι οι καλύτεροι επειδή απλά το λέει η μαμά και ο μπαμπάς και όχι επειδή ήταν τα αποτέλεσμα μια σημαντικής προσπάθειας; Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν σε ένα διαγώνισμα στο σχολείο δεν τα πάνε τόσο καλά όσο έχουν συνηθίσει να τους λένε μπράβο ή αν σε έναν αγώνα με τους φίλους τους δεν βγουν πρώτοι;

 • Σημαντικό λοιπόν είναι να τους επιβραβεύουμε συνεχώς για την σημαντική τους προσπάθεια στην πορεία επίτευξης των απλών αλλά και σύνθετων πράξεων.
 • Σημαντικό είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ακόμη και αν δεν τα κατάφεραν καλά σε κάτι είμαστε σίγουροι ότι αν προσπαθήσουν ακόμη λίγο μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα να το κάνω πράξη στον ανθρωπάκι μας είδα πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζε τα πράγματα. Όχι μόνο στην καθ’ημάς καθημερινότητα αλλά ακόμη και στην συναναστροφή της με άλλα παιδιά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και της ανταγωνιστικότητας που υπάρχει.

Επιβραβεύστε λοιπόν τα ανθρωπάκια σας προσφέροντάς τους την δυνατότητα να αντιληφθούν ότι μπορούν να καταφέρουν ΜΕΓΑΛΑ πράγματα απλά….ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ γι’αυτά.

Στο δικό μας ανθρωπάκι λειτούργησε και ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο αν για κάποιο λόγο είχατε την ίδια αναζήτηση.

Σας χαιρετώ με ένα μεγάλο χαμόγελο.

2 Comments

 1. Ηλέκτρα

  07/09/2018 at 11:04 am

  Γειά σου βρε Αλεξάνδρα με τα ωραία σου χαμόγελα!
  Καλορίζικο και καλοτάξιδο το blog σου!
  Έχεις δίκιο, τα πολλά μπράβο μπορεί να φέρουν ακόμα και τα ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε. Καλύτερα ας πούμε να λέμε φράσεις όπως “μου αρέσει πολύ έτσι όπως το έφτιαξες” ή “φαίνεται ότι ξόδεψες πολύ χρόνο για να τα συνδυάσεις” παρά συνεχώς μπράβο.
  Περιμένω το επόμενο post σου!
  Αγωνιστικοί χαιρετισμοί μέχρι τότε!
  😚

  1. thesmileymom

   07/09/2018 at 3:25 pm

   Ηλέκτρα μου σευχαριστώ πολύ για τα θετικά σχόλια!! Πολύ εύστοχα τα λες και θα συμφωνήσω. Εγώ πάλι ανυπονομώ να διαβάσω καμιά παιδική ιστορία ή κάτι παρεμφερές γιατί με το γράψιμο κάτι μου λέει ότι το έχεις!

Leave a Reply