ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ+ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ:”ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ”

Καλησπέρα με ένα μεγάλο, πλατύ, φαρδύ χαμόγελο.
Είμαι πολύ χαρούμενη για την εν λόγω ανάρτηση γιατί περιλαμβάνει και ένα δώρο για εσένα το οποίο θα μάθεις στο τέλος αυτής. Σήμερα η ανάρτηση αφορά το θέατρο και την παράσταση που απολαύσαμε με την Αθηνά, την ανιψιά και 2 φίλους της Αθηνάς.

Το θέατρο το αγαπούσα από μικρό παιδί και συνεχίζω να το αγαπώ. Ο λόγος είναι διότι είναι μια μορφή τέχνης που περιλαμβάνει πολλές επιπλέον μορφές τέχνης, όπως η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, την ποίηση γεγονός που εξάπτει την φαντασία των παιδιών και τους δίνει πολλαπλά ερεθίσματα.

Ψάχνω και προσπαθώ να πηγαίνω με την Αθηνά σε καλοδουλεμένες παραστάσεις που αφήνουν σημαντικά μηνύματα αλλά έχουμε και μια προσεγμένη αισθητική.

Μια τέτοια παράσταση ήταν και “Οι Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη” του Δημήτρη Ποταμίτη σε απόδοση και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου και μουσική Γιάννη Ζουγανέλη που απολαύσαμε στο “ΘΕΑΤΡΟΝ” του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Νομίζω και μόνο διαβάζοντας του συντελεστές μπορείς να αντιληφθείς για τις προσδοκίες που θα έχεις από την παράσταση.

Οι Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

Το καλωσόρισμα έγινε από την σκηνοθέτιδα της παράστασης, όπου μαγικά είπε κάτι τόσο απλό και ουσιαστικό. “Δεν κάνουμε παιδικό θέατρο, αλλά θέατρο για παιδιά”.  Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση συνοψίζει τα πιο σημαντικά στοιχεία. Τα παιδιά είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές με την καλύτερη και πιο έντονη αντίληψη. 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Photo credits: Ελληνικός κόσμος
Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας» και από τότε έχει κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Χαρακτηρίζεται από την ευστροφία του, την απλότητα και το χιούμορ του. Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη -«Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες»- συνδιαλέγονται μεταξύ τους παρουσιάζοντας στα ματιά των θεατών τα αιώνια και τόσο σύγχρονα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες και αφορούν:

 • την κοινωνική δικαιοσύνη,
 • τη δίκαιη κατανομή του πλούτου,
 • τον ρόλο των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες,
 • τον πόλεμο και την αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη και τέλος
 • τον καταλυτικό ρόλο της κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων, με τη συνήθη «αριστοφανική προσέγγιση» της διακωμώδησης των κακώς κειμένων.
οι ιστορίες του παππού αριστοφάνη12

Photo credits: Ελληνικός κόσμος

Γιατί μας καθήλωσε:

Τα μαγικά χαρακτηριστικά της παράστασης που κράτησαν την Αθηνά καθηλωμένη στην θέση της χωρίς να παραπονεθεί ή να θέλει να φύγει πολλά, όπως:

 • υπέροχα και πλούσια σκηνικά και κουστούμια από τον πολυσχιδή Μανόλη Παντελιδάκη
 • εντυπωσιακές χορογραφίες από την Αρετή Μώκαλη
 • video art εφαρμογές που πλαισίωναν όμορφα την παράσταση από τον Αντώνη Δελαπόρτα.
 • ένα πλήθος ηθοποιών που ήταν όλοι τους ένας και ένας, με κύριους πρωταγωνιστές τον Νίκο Ορφανό και τον Μέμο Μπεγνή.
 • ευφάνταστα και στοχευμένα τραγούδια από τον Γιάννη Ζουγανέλη.

Οι Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια καθώς αποτελεί ένα υπερθέαμα γεμάτο χρώματα, μουσική και χορό. Μπορώ να σας πω ότι γέλασα με την ψυχή μου αλλά και προβληματίστηκα πολύ. Ήταν σημαντικό για εμένα όταν η Αθηνά κάποια στιγμή μετά την προβολή και όντας σπίτι γυρνάει και μου λέει “Μαμά, ο πόλεμος είναι κακό πράγμα. Μόνο ειρήνη πρέπει να έχουμε”. Αν και μόλις 4 ετών θεωρώ ότι τα μηνύματα που δίνει είναι τόσο έντονα που έγιναν αντιληπτά από το μικρό της μυαλουδάκι παρόλο που η παράσταση απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά.

Οι Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

Επίσης, το πολύ ενδιαφέρον ήταν η διαδραστικότητα των ηθοποιών με τα παιδιά καθώς συχνά ζητούσαν από τα παιδιά απαντήσεις σε ερωτήματα, ξεπηδούσαν και χόρευαν μέσα από τις θέσεις των θεατών αλλά και κάποια μικρά τυχερά ανθρωπάκια έγιναν για λίγο πρωταγωνιστές, μιας και σηκώθηκαν στην σκηνή.

Οι Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

οι ιστορίες του παππού αριστοφάνη

Επειδή όμως όπως λέω πάντα ένα αποτέλεσμα είναι μια συλλογική προσπάθεια αξίζει και πρέπει να αναφέρω το σύνολο των συντελεστών της παράστασης:

 • Απόδοση κειμένου – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
 • Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
 • Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
 • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
 • Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
 • Video art: Αντώνης Δελαπόρτας
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου
 • Πρωταγωνιστούν: Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός
  και
  Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Τερζάκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πελαγία Αγγελίδου, Ίρις Πανταζάρα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Δανάη Σδούγκου, Χρήστος Ντόβας, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Δήμητρα Βήττα
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ:

Και τώρα το δώρο που σου έλεγα. Επειδή λοιπόν ενθουσιαστήκαμε τόσο η Αθηνά και εγώ με την παράσταση πήρα το θάρρος και επικοινώνησα με τον Ελληνικό Κόσμο και με μεγάλη χαρά έχω να σου πω ότι θα κληρώσω 2 οικογενειακές προκλήσεις των 4 ατόμων για την παράσταση του Σαββάτου 23/03 και μια για την παράσταση της Κυριακής 24/04 για να πάτε και εσείς να απολαύσετε την παράσταση. Την μια πρόσκληση θα την κληρώσω μέσα από την σελίδα μου στο Facebook και την δεύτερη μέσα από την σελίδα μου στο Instagram.

Για να πάρεις μέρος μέσω της σελίδας μου στο Facebook μπορείς να βρεις τα βήματα παρακάτω:

 • να πατήσεις ένα Like στην σελίδα μου TheSmileyMom στο Facebook εδώ γιατί θέλω να μοιράζομαι μαζί σας δημιουργικά πράγματα
 • να πατήσεις ένα Like και στην σελίδα του Ελληνικού Κόσμου εδώ για να μαθαίνεις για τις ωραίες παραστάσεις τους.
 • να κάνεις δημόσια κοινοποίηση (share) της ανάρτησης του διαγωνισμού για να το μάθουν κι άλλοι φίλοι σου
 • να κάνεις tag 3 φίλους σου για να το μάθουν και αυτοί κάτω από την ανάρτηση αφήνοντας επίσης ένα σχόλιο για το ποια ημέρα θα ήθελες Σάββατο 23/03 στις 14:30 ή Κυριακή 24/04 στις 11:30.

Για να πάρεις μέρος μέσω της σελίδας μου στο Instagram μπορείς να βρεις τα βήματα παρακάτω:


Όροι Συμμετοχής:

1. Δεκτές γίνονται συμμετοχές μόνο από Ελλάδα
2. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 20/03/2019 τα μεσάνυχτα.
3. Το δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα.
4. Ο/Η τυχερός/ή θα αναδειχθεί με κλήρωση μέσω του random.org και το όνομά του/της θα ανακοινωθεί στη σελίδα της TheSmileyMom στο Facebook και στο Instagram αντίστοιχα. Εφόσον δεν απαντήσει εντός 1 ημέρας από τη στιγμή που θα λάβει το σχετικό μήνυμα, θα επαναληφθεί η κλήρωση.
5. Αν επιθυμείς να αφήσεις οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση, μπορείς φυσικά να το κάνεις, αλλά αυτό δεν συνιστά συμμετοχή στην κλήρωση.

Για οποιαδήποτε τυχόν απορία θα είμαι στην διάθεσή σου αφήνοντάς μου σχετικό σχόλιο.

Leave a Reply