ΣΑΪΝΙΑ ΩΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα ακόμη βιβλίο προστέθηκε στη βιβλιοθήκη μας και με μεγάλη χαρά θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Αυτό το βιβλίο είναι το Σαΐνια ως τα πέντε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Αρχικά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χαρούμενο βιβλίο που σε κερδίζει από τη ζωντανή εικονογράφηση που οφείλεται στην ποικιλία των χρωμάτων (αγαπάμε πολύ πολύ τα χρώματα).
Δεύτερον, αποτελεί θα έλεγα μια μικρή εγκυκλοπαίδεια από τις εκδόσεις Ψυχογιός με όλα αυτά που μπαίνουμε σε διαδικασία ως γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας μέχρι την ηλικία των 5.

ΣΑΪΝΙΑ ΩΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Είναι ένα βιβλίο λοιπόν που μαθαίνει στα παιδιά για:

 • Την οικογένεια
 • Τα συναισθήματα
 • Τους αριθμούς και τα γράμματα
 • Τα αντίθετα, τα χρώματα, τα σχήματα
 • Τις αισθήσεις και το σώμα
 • Το πρωινό ξύπνημα
 • Τον πλανήτη και το ηλιακό σύστημα
 • Τα ζώα του κόσμου
 • Τον καιρό, τις ημέρες, τους μήνες και τις εποχές
 • Την αποταμίευση και πολλά πολλά περισσότερα.
ΣΑΪΝΙΑ ΩΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το σημαντικό με αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπου με κέρδισε είναι ότι:

 1. Ταίριαξε εύκολα και ευχάριστα στις προτιμήσεις και των 2 παιδιών μου. Αυτό από μόνο του είναι ένα καθημερινό στοίχημα. Δηλαδή, το πως να καταφέρνεις να συνδυάζεις δραστηριότητες ώστε να απασχολείς ευχάριστα 2 παιδιά με 3 χρόνια διαφορά αλλά και διαφορετικού φύλου.
 2. Αποτελεί μια αφορμή για πολλές καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και παιχνίδι χάρη στα ποικίλα και σημαντικά θέματα που είναι συγκεντρωμένα μέσα σε αυτό το βιβλίο.
ΣΑΪΝΙΑ ΩΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Βρείτε λοιπόν τις δικές μας προτάσεις παιχνιδιού για:

19+1 Δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο “Σαΐνια ως τα πέντε” από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 1. Ζωγράφισε το δικό σου σπίτι.
 2. Βρες στο δικό σου σπίτι τα μέρη και ονόμασέ τα.
 3. Φτιάξε το οικογενειακό σου δέντρο και συζήτησε με τα παιδιά για τα μέλη της οικογένειας ή ακόμη πάρε συνεντεύξεις από τα μέλη αυτά για τη ζωή τους.
 4. Μίλα για τα κατοικίδια, τα οφέλη, τις ευθύνες που έχουν.
 5. Παίξε με αφορμή τα συναισθήματα. Δείξε μου πως είσαι λυπημένος, δείξε μου πως είσαι χαρούμενος κοκ. Μίλα για αυτά και πως σε κάνουν να νοιώθεις. Μίλα αν έχεις νοιώσει και εσύ κάποιο από όλα αυτά τα συναισθήματα.
 6. Ζωγράφισε τα πράγματα που σε κάνουν να νοιώθεις χαρά και βάλε ένα πλάνο να ασχολείσαι πιο ενεργά κάθε μέρα με ένα από αυτά.
 7. Φτιάξτε τα δικά σας αινίγματα και κρατήστε τα για πάντα γράφοντας τα σε ένα χαρτί.
 8. Παίξτε παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τους τρόπους συμπεριφοράς. Όπως μαγαζί, ότι πάμε σε ένα πάρτι και φέρνουμε δώρο, ότι είμαστε στις κούνιες και έχουμε χτυπήσει.
 9. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν τα αγαπημένα τους βιβλία και να βρουν μέσα σε αυτά τα γράμματα που θα έχετε μάθει. Ή ακόμη ζωγραφίστε γράμματα, κόψτε τα και κρύψτε τα στο σπίτι και παίξτε κυνήγι χαμένου θησαυρού.
 10. Παίξτε με τους αριθμούς μετρώντας φασόλια, μακαρόνια πένες, φακές και ότι άλλο βάζει ο νους σας.
 11. Ψάξτε μέσα στο σπίτι ή έξω (στο 2ωρο που μας επιτρέπεται) για τα αντίθετα. Φως-σκοτάδι, ημέρα-νύχτα, μεγάλο-μικρό, μέσα-έξω.
 12. Χρώματα, χρώματα, χρώματα. Νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε μαγικά με αυτό το θέμα. Ζωγραφίστε, ανακατέψτε και δείτε τι νέα χρώματα σχηματίζονται, λερωθείτε, μιλήστε για τα αγαπημένα χρώματα σας και μετά μπορείτε να κορνιζάρετε και τις δημιουργίες των παιδιών.
 13. Παιχνίδια με τα σχήματα. Βάλτε μουσική να παίζει και μόλις τελειώσει θα πρέπει τα μικρά σας να έχουν βρει μέσα στο σπίτι αντικείμενα με το αντίστοιχο σχήμα που θα τους έχετε υποδείξει. Μόλις τελειώσει ο πρώτος γύρος τότε επιλέγει ο επόμενος σχήμα προς αναζήτηση αντικειμένου.
 14. Παίξτε παιχνίδια με αφορμή το σώμα και τα μέρη του. φτιάξτε αυτοσχέδια τραγούδια με το τι κάνει το κάθε μέρος του σώματος και όλοι μαζί μιμηθείτε το. Όπως, “με το χέρι μου χαιρετάω, χαιρετάω, χαιρετάω”. Μπορείτε να βάλετε και μια extra δόση χιούμορ που πάντα αρέσει στα παιδιά όπως: ”με τη μύτη μου μυρίζω , πουφ πουφ πουφ κάτι άσχημο μυρίζω ”. Δείτε επίσης εδώ παιχνίδια για μωράκια με αφορμή το σώμα.
 15. Μιλήστε για τα ζώα του κόσμου κάνοντας τους ήχους τους αλλά και ψάχνοντας πληροφορίες για αυτά. Μιμηθείτε το τρέξιμο τους και κάντε το παιχνίδι. Δείτε εδώ και το diy παιχνίδι μίμησης που είχαμε δημιουργήσει.
 16. Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο αλλά και ένα μετεωρολογικό ρολόι. Εδώ η blogger Maria Shabbymommy είχε δημιουργήσει αυτήν εδώ την πολύ όμορφη πρόταση, όπου μπορείτε να εμπνευστείτε αλλά και να προμηθευτείτε ένα ημερολόγιο ή να φτιάξετε το δικό σας και φροντίστε να το ενημερώνεται καθημερινά
 17. Μιλήστε για την ασφάλεια στα παιδιά σας μέσα από τα βιβλία. Όταν είστε στο δρόμο εξηγήστε τους πως πρέπει να κοιτούν για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και συνεννοηθείτε ποιος θα κοιτάει αριστερά και ποιος δεξιά. Μόλις δεν θα έρχεται αυτοκίνητο θα πρέπει να φωνάξουν δυνατά και να προχωρήσετε όλοι μαζί χέρι-χέρι. Επίσης, για το τι θα κάνουν άμα χαθούν και πως να μην χαθούν αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά για το διαδίκτυο. Πολύ εκπαιδευτικά και χρήσιμα βιβλία από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι και τα παρακάτω για το εν λόγω θέμα:
  1. Δεν θα χαθώ ποτέ
  2. Δεν πάω πουθενά με ξένους
  3. Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ
  4. Κομπιουτερούλης, ο έξυπνος υπολογιστής.
 18. Μιλήστε για την αποταμίευση. Όταν μου είχαν ζητήσει κάποια στιγμή να αγοράσουν κάτι, είχαμε φτιάξει κουλουράκια, τα είχαμε συσκευάσει και τα είχαμε πουλήσει σε γνωστούς και φίλους και τα λεφτά που συγκεντρώσαμε τα επενδύσαμε σε αυτό που ήθελαν να αγοράσουν. Το νόημα είναι ότι από τι στιγμή που θέλαμε κάτι έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο για το αποκτήσουμε.
 19. Μιλήστε επίσης για τις δωρεές και βάλτε τα ίδια τα παιδιά σε διαδικασία να δωρίσουν ρούχα ή λεφτά σε δράσεις για τις οποίες θα αναζητήσετε και θα μιλήσετε για αυτές. Μαζί με το πρώτο ανθρωπάκι μου είχαμε διαλέξει τα Χριστούγεννα δώρα για παιδιά σε ιδρύματα αλλά και κάθε φορά που μαζεύουμε τα παλιά ρούχα διαλέγει αυτά που είναι σε καλή κατάσταση για να τα δωρίσουμε.
 20. Μιλήστε για τα επαγγέλματα. Ποια είναι τα επαγγέλματα της οικογένειας. Αφήστε τα να σας μιλήσουν για τα δικά τους επαγγέλματα και περάστε μια μέρα παίζοντας το επάγγελμα που θα ήθελαν. Σχεδιάστε ίσως τη στολή του επαγγέλματος σε χαρτί και φορέστε την. Ακόμη καλύτερα περάστε μια μέρα με τα παιδιά στη δουλειά σας (στη meta-covid εποχή). Θυμάμαι πάντα να πηγαίνω το κολατσιό στη δουλειά του πατέρα μου και η ανάμνηση αυτή είναι ζωντανή ακόμη μέσα μου.
ΣΑΪΝΙΑ ΩΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το βιβλίο Σαΐνια ως τα πέντε, από τις εκδόσεις Ψυχογιός μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία αλλά και από το site των εκδόσεων.

THE SMILEY MOM_LOGO

Leave a Reply