ΠΑΙΧΝΙΔΙ και ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

Καλησπέρα με ένα πλατύ φαρδύ χαμόγελο.
Αν ταυτίζεστε με κάποιον από τους παρακάτω διαλόγους τότε αξίζει να διαβάσετε την παρακάτω ανάρτηση.

 • (Η Αθηνά όταν δεν θέλει κάποιο φαγητό) “Μαμά, θέλω να φάω σοκολάτα, όχι τα μακαρόνια με κυμά”
  “Πρώτα θα φάμε το φαγητό μας και μετά το γλυκό”
  “Όχι εγώ θέλω σοκολάτα δεν θέλω φαγητό”
 • (Η Αθηνά άρρωστη και για 1η φορά κάνει εμετό) “Μαμά, τι είναι αυτό το πράγμα που βγάζω;”
 • (Η Αθηνά μετά το φαγητό μια μέρα ξαφνικά) “Μαμά, τι έχουμε κάτω από τα δόντια;”

Για όλες αυτές τις απορίες ο τρόπος με τον οποίο έχω επιλέξει να της ικανοποιήσω την περιέργεια είναι μέσα από παιχνίδι και βιβλία που μιλούν για το ανθρώπινο σώμα.

Προσοχή! Η λογική του να μιλήσεις για το ανθρώπινο σώμα κρύβει πολλαπλά οφέλη. Δεν είναι απλά παίρνουμε ένα βιβλίο και ξεκινάμε να το διαβάζουμε. Είναι σημαντικό στα παιδιά να δίνετε παραδείγματα, όπου μέσα από αυτά μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν πολλά πράγματα τα οποία βλέπουν αλλιώς. Μέσα από τα 2 παρακάτω βιβλία που θα σας παρουσιάσω η Αθηνά έχει μάθει γιατί δεν πρέπει να τρώει πολλά γλυκά, ποιος είναι ο λόγος που τα λαχανικά είναι σημαντικά στην διατροφή μας, γιατί πρέπει να αθλούμαστε και πολλά άλλα. Επίσης το παιχνίδι που θα σας παρουσιάσω την έκανε να καταλάβει από τι αποτελείται το σώμα μας και ουσιαστικά αυτό που δεν βλέπει.
Ο στόχος είναι ένας: να μάθει να σέβεται και να φροντίζει το σώμα της.

Η συζήτηση γύρω από το ανθρώπινο σώμα έγινε σε 3 στάδια που σας τα παρουσιάζω παρακάτω:

 1. Στάδιο 1ο: Βιβλίο εισαγωγής για το ανθρώπινο σώμα

  Το εν λόγω βιβλίο “Look inside your body” από τις εκδόσεις Usborne ήταν η εισαγωγή της Αθηνάς στις έννοιες που αφορούν το ανθρώπινο σώμα. Το επέλεξα – παρότι στα αγγλικά – καθώς είχε μια πολύ ωραία εικονογράφηση, πολλαπλά αναδυόμενα παράθυρα που έκανε την μάθηση πιο ευχάριστη, είναι κατανοητό στην παρουσίαση. Ότι χρειάζεται δηλαδή ένα παιδί στην ηλικία της Αθηνάς (ξεκινήσαμε να το διαβάζουμε όταν ήταν 3 ετών) για να κατανοήσει γιατί πρέπει να τρώμε λαχανικά, τι γίνεται το φαγητό όταν το τρώμε, γιατί χρειαζόμαστε και πρέπει να προσέχουμε τα κόκαλά μας και άλλα πολλά που επικαλούμαστε καθημερινά.

  Το προμηθεύτηκα από εδώ

 2. Στάδιο 2ο: Βιωματικό παιχνίδι

  Το παιχνίδι βοηθάει στην βιωματική προσέγγιση της γνώσης. Γι’αυτό πρέπει να το εντάσσεται στην καθημερινότητά σας. Έψαξα λοιπόν και βρήκα το παρακάτω παιχνίδι όπου ξεκινήσαμε να το παίζουμε με την Αθηνά για να αντιληφθεί καλύτερα όλα αυτά που διαβάζει. Το χάρηκε τόσο πολύ που όταν είχαμε μια συγκέντρωση στο σπίτι ήθελε να παίξει μαζί με την ξαδέρφη της και τους παρευρισκομένους. Έτσι και κάναμε και το μαρτυρά το παρακάτω βίντεο. (Να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά του τον φίλο μου Μιχάλη 🙂 )

 3. Στάδιο 3ο: Βιβλίο για το σώμα με διαδραστικές εικόνες και σημαντικές επεξηγήσεις

Το παρακάτω βιβλίο “Ανθρώπινο Σώμα” από τις εκδόσεις Διόπτρα που θα δείτε στο βίντεο αποτελεί πλέον την βίβλο της Αθηνάς καθώς είναι σε θέση να καταλάβει και να αντιληφθεί τις έννοιες για το ανθρώπινο σώμα. Επίσης επειδή απευθύνεται και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά είμαι σίγουρη ότι θα το επιλέγει για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν έρχεται η ξαδέρφη της που είναι σχεδόν 8 είναι ένα βιβλίο που βλέπουμε όλοι μαζί και συνδυάζουμε δημιουργικό χρόνο ανάμεσα σε ένα παιδί 4 ετών και σε ένα 8 ετών – οι μανούλες ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό. Είναι ιδιαίτερα αναλυτικό και επεξηγηματικό καθώς πλέον δεν στέκεται σε βασικές έννοιες αλλά εύστοχα παρουσιάζει την λειτουργία του σώματος δίνοντας πλέον στα παιδιά την δυνατότητα να κατανοήσουν πολύ περισσότερα. Μου έκανε εντύπωση η προσήλωση της Αθηνάς όταν πρωτο-ανοίξαμε το βιβλίο και πως ήθελε ο μπαμπάς της να της διαβάσει τα σχετικά που έβλεπε. Από εκείνη την μέρα ανατρέχει σε αυτό κάθε φορά που έχει μια απορία και το πιο αστείο είναι ότι έχει κολλήσει με τις σελίδες που αναφέρονται στην κύηση καθώς θέλει και 3ο αδερφάκι (ασχολίαστο!!!)

Επίσης, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο καθώς στο τέλος έχει μια ενότητα με βασικές ορολογίες, το λεγόμενο γλωσσάρι, ευρετήριο για να βρίσκεις εύκολα και γρήγορα μέσα στο βιβλίο έννοιες και το σημαντικό είναι ότι έχει μια ανθεκτική ποιότητα σελίδων και ελπίζω πως θα αντέξει για να το χαρεί και ο αδερφούλης όταν έρθει η ώρα.

Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε το βιβλίο.

Εντάξετε στην καθημερινότητά σας βιβλία ποιοτικά που θα προσδώσουν στα ανθρωπάκια σας πολύτιμη γνώση και εφόδια για το μέλλον. Προτιμήστε το βιωματικό παιχνίδι καθώς η γνώση γίνεται παιχνίδι και εσείς θα νιώθετε πιο δημιουργικοί από ποτέ.

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμη την παραπάνω ανάρτηση. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και με χαρά να δω και να απαντήσω στα σχόλια σας.

Αν θέλετε να είμαστε σε επικοινωνία μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook αλλά και στο Instagram.

THE SMILEY MOM_LOGO

6 Comments

 1. Έφη- Νουαζέτα

  21/02/2019 at 8:18 am

  Παρά πολύ ωραία και χρήσιμη ανάρτηση! Θα προμηθευτώ κι εγώ τα κατάλληλα βιβλία και πολύ το έχω αργήσει!

  1. thesmileymom

   21/02/2019 at 8:41 am

   Έφη μου όντως τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμα και έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά στην περίπτωση μας. Γιατί οπότε έχει κάποια ένσταση η μικρή ή ακόμη και απορία πάντα ανατρέχουμε σε αυτά. Και το σημαντικότερο είναι ότι είναι ένας τρόπος για να μάθει να σέβεται και να προσέχει το σώμα της που για μένα είναι πολύ πολύ βασικό και θέλω να της το καλλιεργήσω και αντίστοιχα και στον αδερφούλη όταν έρθει η ώρα. Οπότε ναι να τα προμηθευτείς! 😘

 2. stella

  21/02/2019 at 9:30 am

  Είναι ότι πιο έξυπνο και ευχάριστο έχω δει τον τελευταίο καιρό !!! Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σου βιντεάκι!!

  1. thesmileymom

   22/02/2019 at 11:26 am

   Ευχαριστώ πολύ! Αν και ειλικρινά το βίντεο με το ανθρώπινο σώμα – που σε αυτό κατάλαβα ότι αναφέρεσαι – βοήθησε πολύ επειδή είχαμε τα βιβλία. Και αντίστοιχα τα βιβλία έγιναν πιο κατανοητά επειδή είχαμε και το βιωματικό παιχνίδι. Και το πιο ωραίο ήταν που συνδυάστηκε ως παιχνίδι σε 2 τόσο διαφορετικές ηλικίες.

 3. asimina

  21/02/2019 at 5:26 pm

  Μπραβο μπραβο μπραβο …πολύ ωραία ανάρτηση 👍🏻

  1. thesmileymom

   22/02/2019 at 11:29 am

   Ασημίνα μου. σ’ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες και εσύ στον όμορφο και δημιουργικό κόσμο του blogging! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση και ελπίζω να την βρήκες εύχρηστη και για τα δικά σου ανρθρωπάκια. Τι πιο σημαντικό από το να μάθουν να σέβονται το σώμα τους και να το προσέχουν. Έχει τόσες εκφάνσεις αυτό το θέμα που μακάρι η μέρα να είχε 36 ώρες για να μπορέσω να γράψω για όλα αυτά που έχω δρομολογήσει. Ανυπομονώ να ξεκινήσω να διαβάζω τα ωραία σου μέσα από το blog σου. Και ότι θες είμαι εδώ!

Leave a Reply