“ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ”

Καλησπέρα με χαμόγελο! Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα βιβλίο. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θίγει και μιλάει με απλό, κατανοητό και εύστοχο τρόπο για το θέμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Αποτυπώνοντας την πραγματικότητα όπως είναι και δίνοντας προτάσεις και λύσεις.

Αυτό το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου με μεγάλη χαρά από τις εκδόσεις Διόπτρα και ευχαριστώ τους ανθρώπους της θερμά. Αυτό το βιβλίο όμως αποφασίζω να στο παρουσιάσω όχι επειδή μου το έστειλαν , αλλά επειδή το διαβάσαμε με τα μικρά ανθρωπάκια μας και μας έδωσε το κίνητρο για σημαντικές συζητήσεις και δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίησή μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το βιβλίο όμορφα γραμμένο από την Κατρίνα Τσάνταλη μας υπενθυμίζει με τη βοήθεια του κύριου Χταπόδη, των μαθητών του και των φίλων που συναντάνε στο δρόμο τους, ότι η θάλασσα αποτελεί το σπίτι πολλών πλασμάτων που οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να σεβόμαστε και να προστατεύσουμε.

Με τη βοήθεια λοιπόν δυο παιδιών, – πιο άλλος άλλωστε θα μπορούσε να τους βοηθήσει – ο κύριος Χταπόδης τους αποκαλύπτει το σχέδιο του αλλά και προτάσεις που μπορούν να υιοθετήσουν καθημερινά με στόχο το περιβάλλον μας να είναι πιο καθαρό.

Το βιβλίο εικονογραφημένο από την Μαρία Πάγκαλου, παίρνει ζωή και δημιουργεί όμορφα σκηνικά μέσα από τις εικόνες της γεγονός που βοηθάει στην ευχάριστη ανάγνωση για τα μικρά ανθρωπάκια.

Το βιβλίο αυτό μας έκανε να θυμηθούμε και να ξανασυζητήσουμε με την Αθηνά για μια δράση που είχαμε υλοποιήσει πέρσι και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας στην προσπάθειά μου να σου περάσω το θετικό μου μήνυμα. Τα τελευταία χρόνια, μετά την έλευση των παιδιών, οι διακοπές μας πραγματοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο μέρος, στο οποίο νοικιάζουμε ένα σπίτι και είναι αρκετά οικογενειακά. Έτσι, λοιπόν το νοιώθουμε σαν το δικό μας χωριό και τα παιδιά το αναζητούν κάθε χρόνο. Εκεί που λες υπάρχει μια παραλία που είναι κοντά στο σπίτι μας, η οποία περιστοιχίζεται από εξοχικά όπου διαμένουν κάθε χρόνο οι ίδιες οικογένειες. Ενώ λοιπόν θα περίμενες η εν λόγω παραλία να είναι καθαρή, ειδικά πέρσι ήταν πιο βρώμικη από ποτέ.

Η Αθηνά απορούσε και μου έλεγε κάθε φορά στη βόλτα μας και στο μπάνιο μας γιατί πρέπει να είναι έτσι η παραλία. Της εξήγησα μέσα σε όλα, λοιπόν ότι σημασία έχει να προσπαθεί να κάνει το σωστό ο κάθε ένας από εμάς, γιατί το λίγο μπορεί να γίνει πολύ. Έτσι, λοιπόν ένα απόγευμα της είπα ότι θα πάμε να καθαρίσουμε εμείς την παραλία και να μαζέψουμε όσα περισσότερα σκουπίδια γίνεται για να την κάνουμε όμορφη και καθαρή. Ενθουσιάστηκε αρκετά, το δέχτηκε και το κάναμε. Η αλήθεια είναι ότι το συζητούσε για μέρες και τη βοήθησε πολύ καλύτερα να κατανοήσει το λόγο που κάνουμε ανακύκλωση στο σπίτι.

Έχοντας στο σπίτι επίσης ένα παιδί μόλις 2 χρονών που κάποιος μπορεί να πει εύκολα, έλα μωρέ είναι μικρός αυτός ακόμη, μπορώ να σου πω ότι βλέποντάς μας να έχουμε δυο ξεχωριστούς κάδους για σκουπίδια και ανακύκλωση και βλέποντας την Αθηνά, να με ρωτάει αν αυτό ανακυκλώνεται ή όχι για να δει σε ποιον κάδο θα το πετάξει, ο ίδιος ακολουθεί το παράδειγμα και τον βλέπω να κάνει το ίδιο. Οπότε είναι στο χέρι μας να δώσουμε τα εφόδια στα παιδιά μας μέσα από τα βιβλία και το βιωματικό παιχνίδι να κατανοήσουν πράγματα υψίστης σημασίας.

Και βαθιά μέσα σου μπορεί να υπάρχει η αίσθηση του “Έλα μωρέ, από εμένα γίνεται τόσο μεγάλο κακό” δες παρακάτω τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) που αφορούν τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν στα χλμ ακτογραμμής που καθαρίστηκαν στην Ελλάδα για το 2019:

Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA)
Πηγή: https://www.ert.gr/eidiseis/evzoia/perivallon/h-statistiki-tis-ethelontikis-apokomidis-skoypidion-apo-ti-thalassa/

Δες τέλος και τα στοιχεία του ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 08/06.

Στα χέρια μας είναι να κάνουμε εμείς το σωστό, τα παιδιά μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα που θα τους δείξουμε και το λίγο σιγά-σιγά να γίνει πολύ!

Γι’αυτό διαβάστε στα παιδιά σας βιβλία ποιοτικά που μιλούν για το περιβάλλον και υλοποιήστε δράσεις όπως μπορείτε καλύτερα για να κατανοήσουν και να τους γίνει βίωμα αυτό που διαβάζουν.

THE SMILEY MOM_LOGO

2 Comments

  1. just electra

    08/06/2020 at 10:07 am

    Έτσι κι εγώ, πάντα μαζεύω σακούλες, πλαστικά ποτήρια και άλλες τέτοιες ομορφιές όποτε πάμε θάλασσα.
    Αν δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά, τότε κι εκείνα πιστεύω έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εναρμονιστούν με το περιβάλλον και τη φύση.
    Τα φιλιά μου στους φίλου μου!

    1. thesmileymom

      09/06/2020 at 7:42 am

      Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από εσένα ! Μπράβο!

Leave a Reply