ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: 3 ΒΙΒΛΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΘΕΑ

Μια ανάρτηση λίγο διαφορετική από τις άλλες. Μια ανάρτηση για την οποία ήθελα πολύ καιρό να γράψω αλλά λόγω του ότι περνάμε την φάση “Πρώτη Φορά Παιδικό” το blog ήρθε σε δεύτερη μοίρα.

Ήξερες ότι από τους 193 αρχηγούς κρατών μόνο οι 15 είναι γυναίκες;

Ήξερες ότι μόλις το 7% των γυναικών απόφοιτων στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται τον πρώτο του μισθού έναντι του 57% των ανδρών απόφοιτων;

Ήξερες ότι αν μια γυναίκα έχει μια επιτυχία θα την δικαιολογήσει ως ότι ήταν τυχερή, ή απλά συνέβη. Εν αντιθέσει ένας άντρας θα σου πει “Τα κατάφερα γιατί είμαι καλός σε αυτό”.

Προσοχή το post δεν είναι φεμινιστικού περιεχομένου. Είναι απλά ένα δώρο που θέλω να κάνω σε εσένα που όντας μανούλα, εργαζόμενη, σύζυγος κτλ. παλεύεις με δύσκολες αποφάσεις και ενοχές. Για να σου δείξω, όπως είδα και εγώ με την σειρά μου, ότι μερικά πράγματα οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε εμείς οι γυναίκες και όχι στο ότι κάνουμε κάτι λάθος.

Σου παρουσιάζω λοιπόν 3 βιβλία που με βοήθησαν πραγματικά να αντιληφθώ μια σειρά πραγμάτων, να αλλάξω τρόπο σκέψης και το σημαντικότερο τρόπο συμπεριφοράς προς το καλύτερο.

Πάμε να τα δούμε;

(αν και προσπάθησα να διατηρήσω την εν λόγω ανάρτηση μικρή για να είναι πιο ευκολοδιάβαστη δεν τα κατάφερα. Αξίζει όμως να αφιερώσεις λίγο χρόνο παραπάνω γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σε ανταμείψω)

 1. Ask for it

ask for it

Θέλω να σε ρωτήσω; Πόσο συχνά ζητάς βοήθεια, διεκδικείς για τον εαυτό σου, διαπραγματεύσε; Και αν το κάνεις, το κάνεις με επιτυχία;
Γνωρίζεις ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης το αντιμετωπίζουμε τέλειως διαφορετικά εμείς οι γυναίκες έναντι των αντρών;
Σε αυτό το βιβλίο οι Lind Babcock και Sara Laschever παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την διαπραγμάτευση ώστε να πετύχουν αυτά που πραγματικά τις αξίζουν. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία γύρω από το θέμα γυναίκα-διαπραγμάτευση είναι γιατί:

 • οι γυναίκες δεν ζητάνε εύκολα κάτι και
 • πριν ζητήσουν πρέπει να νοιώθουν σίγουρα ότι θα το αποκτήσουν.
Θα σας περιγράψω το βιβλίο με ένα απλό παράδειγμα.

Για μια γυναίκα είναι πιο δύσκολο να ζητήσει προαγωγή αν δεν είναι σίγουρη ότι θα την πάρει. Ενώ ένας άντρας με τα ίδια προσόντα ρισκάρει κι ας μην νοιώθει σίγουρος ότι θα έχει αίσιο αποτέλεσμα.
Οι γυναίκες έχουμε μεγαλώσει με μια φωνή που μας λέει πριν από κάθε βήμα μας “Σίγουρα είσαι τόσο καλή όσο νομίζεις;” “Γιατί δεν μπορείς να είσαι χαρούμενη με ότι έχεις;” “Πρόσεχε, μην πιέζεις τις καταστάσεις” κ.ο.κ.

Αυτό σκεφτείτε το λίγο πιο ανοιχτά και προσπαθήστε να το αναγάγετε και στην περίπτωση που γινόμαστε μαμάδες. Τότε αυτές οι φωνές είτε έρχονται από τον περίγυρο είτε από μέσα μας είναι ακόμη πιο έντονες. Αναλογιστείτε λοιπόν το κόστος που έχει αυτή η συμπεριφορά μας.

Να σας πω μερικές; Χαμηλότερους μισθούς, λιγότερες προαγωγές, αμφιβολία για το αν είσαι καλή μάνα ή σύζυγος, δυσαρέσκεια για το αν κάνουμε σωστά τα πράγματα και άλλα πολλά.Το ανησυχητικό είναι ότι πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζητήσεις με μαμάδες κατά τις εξωσχολικές δραστηριότητες της Αθηνάς που μου επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Όπως συνηθίζω να λέω, τα πράγματα τα ορίζουμε εμείς μέσα από δράση έτσι λοιπόν η διαπραγμάτευση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η τέχνη του να ζητάμε και να κερδίζουμε είναι κάτι που μαθαίνεται και οφείλουμε να το μάθουμε για να είμαστε περισσότερο ικανοποιημένες και χαρούμενες με τον εαυτό μας.

Tο βιβλίο Ask for It το προμηθεύτηκα από εδώ

 1. Difficult Conversations: How to Discuss What Matters Most

difficult conversatios
Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσετε μια συζήτηση που σας προκαλεί άγχος ή δυσαρέσκεια; Είτε πρόκειται για μια διαφορά με το προϊστάμενό σου, είτε μια διαφωνία με τον σύζυγό σου, είτε ένα πρόβλημα με το έφηβο παιδί σου. Δύσκολες συζητήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση. Πως όμως καταφέρνουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων να έχουν θετικό πρόσημο για εμάς τους ίδιους;
Το βιβλίο Difficult Conversations: How to discuss what matters most σου δείχνει πως να ξεκινήσεις μια συζήτηση χωρίς να μπεις στην διαδικασία της υπεράσπισης (όπου εμείς οι γυναίκες το βιώνουμε πιο έντονα), να αντιληφθείτε την έννοια του τι δεν λέγεται, να μείνετε ισορροπημένοι μπροστά στις επιθέσεις και τις κατηγορίες και το σημαντικότερο πως να αντιμετωπίσετε τα πράγματα καθαρά με άξονα την παραγωγική επίλυση των προβλημάτων και όχι συναισθηματικά. Χρησιμοποιεί πολύ την λογική της ενσυναίσθησης που θεωρώ ότι είναι το μυστικό για τα πάντα. Πολλές φορές κατά τις συζητήσεις μας περνάμε τα μηνύματα που δεχόμαστε μέσα από τα δικά μας φίλτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπαίνουμε στην θέση του συνομιλητή μας, να μην κάνουμε προσπάθεια να τον καταλάβουμε και να βρούμε τι πραγματικά θέλει να μας πει όταν μας λέει κάτι. Μην κάνετε το λάθος να πείτε στον εαυτό σας ότι “δεν μπορώ να ασχοληθώ με το τι θέλει να μου πει” γιατί ο στόχος σας είναι να λύσετε εσείς το δικό σας θέμα. Οπότε με βάση αυτόν τον στόχο θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο. Και αν ο τρόπος είναι να μπείτε στην θέση του άλλου τότε είστε διπλά κερδισμένοι γιατί και θα έχετε επιλύσει το όποιο θέμα σας αλλά και θα έχετε έρθει πιο κοντά με τον άνθρωπό σας. Πιστέψτε με λειτουργεί.

Το βιβλίο αποτελεί ένα Business BestSeller από την New York Times και το προμηθεύτηκα από εδώ

 1. Lean In: Women, Work, and the Will to Lead

lean in_sheryl sandberg

Το καλύτερο το φύλαγα για το τέλος. Το βιβλίο Lean In: Women, Work, and the Will to Lead είναι ένα best seller γραμμένο από την συγγραφέα Sheryl Sandberg, η οποία είναι Chief Operating Officer στην Facebook. Το βιβλίο είναι μια αποκαλυπτική, εμπνευσμένη έκκληση για δράση και ένα σχέδιο για ατομική ανάπτυξη που θα ενισχύσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αξίζει να δείτε την ομιλία στο TED που έχει δώσει η συγγραφέας. Το επίσης ενδιαφέρον κομμάτι στο βιβλίο είναι ότι περιγράφει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να λάβουν οι γυναίκες για να συνδυάσουν το επαγγελματικό επίτευγμα με την προσωπική τους εκπλήρωση και δείχνει πώς μπορούν να ωφεληθούν οι άνδρες υποστηρίζοντας τις γυναίκες τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι.

Τo best seller βιβλίο το προμηθεύτηκα από εδώ

Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ τότε μου έχετε χαρίσει διπλό χαμόγελο γιατί σημαίνει ότι διαβάσατε για τα βιβλία. Ελπίζω να σας έδωσα μια μικρή έμπνευση και ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη για παρακίνηση. Γιατί όπως μου αρέσει να λέω, εμείς οι γυναίκες είμαστε μικρές θεές που μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Απλά καμιά φορά χάνουμε τον δρόμο και στόχος μας είναι να τον ξαναβρίσκουμε.

Να έχετε μια όμορφη μέρα και να χαμογελάτε!

THE SMILEY MOM_LOGO

3 Comments

 1. just electra

  18/01/2019 at 6:10 pm

  Λοιπόν, το διάβασα το ποστ σου μετά από 326 διακοπές, όχι γιατί είναι μεγάλο, που μια χαρά έκταση έχει δηλαδή, αλλά γιατί κάποιος δε με άφηνε. Μπορείς να μαντέψεις ποιος; 😛

  Ξεκίνησα να γράφω αυτό το σχόλιο και είμαι σίγουρη ότι μέχρι να το τελειώσω θα έχω κάνει άλλες τόσες διακοπές.

  Όπως σου είχα πει και ιδιαιτέρως, πολύ χαίρομαι για αυτές σου τις βιβλιοπροτάσεις. Είναι ιδιαίτερες και ακουμπούν ένα θέμα που αφορά πολλές μας: τη δύναμη που έχουμε μέσα μας οι γυναίκες, αλλά πολλές φορές τα κοινωνικά κατεστημένα και τα λανθασμένα πιστεύω αιώνων (για να μην πω χιλιετηρίδων) δε μας αφήνουν όχι μόνο να βγάλουμε προς τα έξω, αλλά ούτε καν να συνειδητοποιήσουμε. Θα ανέφερα και μια δόση στοχευμένης καταπίεσης, αλλά τότε θα άγγιζα θεωρίες συνομωσίας. Ποιος τα πιστεύει όμως αυτά, σωστά; 😉

  Εν κατακλείδι, πότε είπες θα μου τα δανείσεις;

  Ηλέκτρα

  1. thesmileymom

   22/01/2019 at 12:56 am

   Γλυκιά μου Ηλέκτρα σ’ευχαριστώ για τα θετικά σου σχόλια και ακόμη περισσότερο σ’ευχαριστώ που διάβασες το post και χαίρομαι που βρήκες ότι σε αγγίζει. Η αλήθεια είναι έτσι όπως το λες. Έχουμε μεγαλώσει σε πατριαρχικές οικογένειες και κάποια πράγματα τα κουβαλάμε αιώνες τώρα. Ο δανεισμός κανονίζεται αμέσως πάραυτα!! Σε φιλώ και εσένα και τον μικρό εισβολέα!!!

 2. No use crying over spilled... φασολάδα | just electra

  24/01/2019 at 10:22 am

  […] ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο πρόσφατα στο blog της Αλεξάνδρας-Th…. Εκεί που λες, η πάντα χαμογελαστή Αλεξάνδρα […]

Leave a Reply